De laatste verzorging

De laatste verzorging van de overledene, wat men vroeger ook wel “afleggen” noemde was in vorige eeuwen een “burenplicht” en later veelal de taak van de wijkverpleging of de verpleging in de zorginstelling. Pas als die verzorging had plaatsgevonden werd de uitvaartonderneming ingeschakeld. Door veranderingen in de zorgsektor is het voor verplegend personeel vaak niet meer mogelijk om dit laatste stukje zorg te kunnen verlenen. Dit werd overgenomen door de uitvaartverzorgers. In veel gevallen wordt de overledene zo snel mogelijk na het overlijden weggehaald en in een rouwcentrum verzorgd en gekleed.

Uitvaartverzorging “De Algemene” Driebergen heeft bewust voor een andere benadering gekozen. Uit respect voor de overledene wij geven er de voorkeur aan om de laatste zorg eerst thuis te laten plaatsvinden. Immers bij leven ging iemand toch ook niet onverzorgd de deur uit! Daarbij is die veilige thuis omgeving bij uitstek de plaats waar alles in alle rust en eventueel met medewerking van de nabestaanden kan gebeuren.

Omdat het afscheid nemen al begint direct na een overlijden is het belangrijk dat de u de gelegenheid moeten krijgen om na te denken of u betrokken willen worden bij de laatste verzorging. Het kan helpen het besef door te laten dringen dat iemand echt is overleden. Het is een mogelijkheid om in die laatste handelingen nog veel liefde te leggen.

U hoeft dat niet alleen te doen, wij staan u daarbij terzijde. Natuurlijk is het ook mogelijk om de verzorging door onze medewerkers te laten uitvoeren en zelf toe te kijken of slechts hier en daar te helpen. Maar ook als u er niet bij wilt of kunt zijn dan mag u erop vertrouwen dat onze medewerkers uw dierbare met respect en aandacht zullen verzorgen.

Eerst als de overledene is verzorgd en de kleding draagt die u uitgezocht heeft komt de vraag naar boven waar de overledene opgebaard moet worden. Hier is geen haast bij, vaak is het fijn nog even in alle rust bij de overledene te zitten. Of welicht dat er nog familieleden en vrienden moeten komen. Vooral voor kinderen kan het fijn zijn om in die vertrouwde omgeving, op hun eigen tempo afscheid te kunnen nemen.