Opbaring

Het persoonlijk afscheid kunnen nemen is een heel belangrijk onderdeel van het proces van rouwverwerking. De manier waarop de overledene is opgebaard of de plaats van opbaring is daarop van grote invloed. Het is immers de laatste vorm van visueel of tastbaar contact dat u met uw dierbare heeft voor de dag van de uitvaart komt. Je gelooft pas werkelijk dat iemand dood is, wanneer je dit met eigen ogen hebt gezien. Zeker voor kinderen is het belangrijk dat ze echt ervaren dat iemand dood is, dat hij of zij niet meer praat, er een beetje anders uit ziet, koud is en niet meer kan bewegen. Ook hier geldt dat er veel mogelijkheden zijn zodat u ook dit onderdeel van de uitvaart helemaal volgens uw eigen wens kunt invullen.

Hoe opbaren?
Er zijn verschillende methoden. De overledene kan direct in de gekozen uitvaartkist worden opgebaard of op een open baar. Deze twee vormen kunnen zowel bij een thuisopbaring als bij opbaring in het uitvaartcentrum gebruikt worden. Als men kiest voor opbaring in de eigen vertrouwde omgeving word er vaak voor gekozen om de overledene op bed op te baren. Maar ook combinaties zijn mogelijk. Zo kunt u er voor kiezen om de overledene eerst zonder kist op te baren en de laatste dag, bijvoorbeeld tijdens het afscheidnemen, in de kist.

Waar opbaren?
De overledene kan overgebracht worden naar ons uitvaartcentrum of naar een ander mortuarium of rouwcentrum. U kunt zelf bepalen welke dat is. Echter, de sfeer en de mogelijkheden tot bezoek zijn niet overal gelijk. Sommige rouwcentra hanteren strikte bezoektijden of rekenen extra kosten wanneer men vaker dan één keer op bezoek wil komen. Het is dus van belang om hierna te informeren.
Er zijn zorginstellingen die nog beschikken over een eigen rouwkamer. Echter, veelal zijn deze erg klein en kunnen enorm verschillen wat betreft de inrichting. In zorginstellingen waar men geen rouwkamer heeft is het vaak mogelijk om de overledene op de eigen kamer op te baren.

Al met al, het is belangrijk om na te gaan hoe de omstandigheden zijn, zeker ook voor kinderen. Soms kun je beter een paar kilometer verder rijden naar een rouwcentrum dat wel aan je wensen kan voldoen.