Financiële voorzorg

Als u uw wensen met betrekking tot de uitvaart in kaart heeft gebracht, kunt u ook inzicht krijgen in de kosten die uw wensen met zich meebrengen. Aan de hand van uw eigen situatie kunt u dan bepalen of het noodzakelijk is om hiervoor maatregelen te nemen. Het lijkt een open deur, maar u wilt natuurlijk niet dat uw nabestaanden met de kosten opgescheept worden.

Het is lang niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een aparte spaarrekening met een gereserveerd bedrag is natuurlijk ook een goede optie. Soms is er overwaarde op de hypotheek of beschikt men al over een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering. Zijn deze zaken niet aan de orde dan is het raadzaam om u te oriënteren op een uitvaartverzekering. Wij zijn natuurlijk geen assurantieadviseur, maar om u een indruk te geven van de verschillende mogelijkheden volgt hieronder wat beknopte informatie over uitvaartverzekeringen.

Grofweg onderscheiden we twee verzekeringsvormen. Namelijk de kapitaalverzekeringen en de natura verzekeringen. Bij een kapitaalverzekering verzekerd u een bepaald bedrag dat na uw overlijden aan de nabestaanden tot uitkering komt. Hiervan kunnen zij de kosten van uw uitvaart betalen. Uw nabestaanden zijn geheel vrij in de keus van een uitvaartondernemer en in de wijze waarop zij dit bedrag besteden.

De natura uitvaartverzekeringen kunnen we splitsen in de natura pakketverzekering en de natura sommenverzekering. Bij een pakketverzekering worden alleen die diensten geleverd die in de polis zijn opgenomen. Hierin is men zeer strikt. Soms staat zelfs het aantal kopjes koffie na de uitvaart vermeld. Worden er toevallig toch meer kopjes geserveerd dan moet er bij betaald worden. Kortom, voor alle zaken die niet in de polis zijn opgenomen, maar die uw nabestaanden wel wensen zal een bijbetaling verlangt worden. Meestal worden niet gebruikte onderdelen van het pakket niet verrekend.

Bij de natura kapitaalverzekering zijn de nabestaanden wel geheel vrij in het samenstellen van de uitvaart. De betreffende maatschappij keert het bedrag uit aan de uitvaartondernemer. In dit geval zit u niet vast aan een vast pakket.

Welke verzekeringsvorm u ook kiest of heeft gekozen, het is altijd goed om deze om de twee a drie jaar even uit de kast te halen en te kijken of deze nog wel aan uw wensen voldoet, of de verzekerde bedragen nog wel voldoende zijn. Immers, de jaarlijkse inflatie maar ook de aanpassingen van de tarieven van gemeentelijke begraafplaatsen of
crematoria kunnen tot een behoorlijke koststijging leiden.

Tenslotte ons advies: Kies voor een goede kapitaalverzekering of een natura-kapitaalverzekering en dus geen natura pakketverzekering. Dan zijn uw nabestaande altijd flexibel aangaande de keuze voor een ondernemer. Kiest
u wel voor een natura pakketpolis laat u dan goed informeren over de mogelijkheden zelf te kiezen voor een uitvaartondernemer!

Een goede kapitaalverzekering kunt u o.a. vinden bij Axent. Voor een natura-sommenverzekering is Nuvema een goede partij.