Vragen over uitvaartkosten

Op deze pagina treft u een aantal vragen en antwoorden over de kosten van een uitvaart.

Wat kost een uitvaart?
Deze vraag krijgen wij regelmatig. Echter, het is niet zo eenvoudig om hier via deze website een antwoord op te geven. Immers, De Algemene werkt niet met standaardpakketten, maar past haar dienstverlening geheel aan op de wensen die er zijn. De beste manier om precies te weten wat uw uitvaart momenteel zou kosten is om uw wensen in een vrijblijvend gesprek met onze uitvaartleider te bespreken. Deze kan dan voor u een nauwkeurige begroting maken. Om een afspraak te maken kunt u ons telefonisch bereiken of u kunt gebruik maken van het contactformulier op deze site.

Is een begrafenis duurder dan een crematie?
In de meeste gevallen is een begrafenis duurder dan een crematie. De kosten van een crematorium zijn gemiddeld € 1.100,00 zonder consumpties. De kosten van een begrafenis zijn afhankelijk van; de begraafplaats -de ene gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats is duurder dan de andere-, het soort graf, de termijn van uitgifte -10 of 20 jaar-, het gebruik van de aula etc. Als voorbeeld; een particulier graf voor twee personen, gedurende 20 jaar inclusief onderhoud en de kosten van het begraven, kost in de gemeente Utrechtse Heuvelrug momenteel € 4.000,00. Veelal plaatst men een grafmonument. De kosten hiervan kunnen, afhankelijk van uw keus tot enkele duizenden euro's oplopen. 

Hoe bereken je de kosten van een uitvaart?
De nota van een uitvaart bestaat eigenlijk uit drie onderdelen.
A. Het basistarief of het uitvaartpakket.
B. De bijkomende kosten en leveringen van de uitvaartverzorger.
C. De kosten van derden.

A: Het basistarief is een vast bedrag waarin de noodzakelijke kosten van de uitvaartonderneming zitten. Een uitvaartpakket omvat veelal het basistarief met daarbij een aantal extra leveringen.
B: Hierbij moet u denken aan extra diensten zoals; de laatste verzorging, het overbrengen naar een uitvaartcentrum, het gebruik van het uitvaartcentrum, de thuisopbaring, uitvaartvervoer etc.
C: Dit zijn de kosten van leveringen door andere partijen dan de uitvaartverzorger. Denk bijvoorbeeld aan de begraafplaats, het crematorium, de kosten van bloemen, drukwerk, rouwadvertenties, koffietafels etc.

Het totaal van deze drie onderdelen vormt de kostprijs van de uitvaart.

Kun je tarieven van uitvaartverzorgers op internet vergelijken?
Uiteraard is het mogelijk om via internet een indruk te krijgen van de kosten. Veel uitvaartondernemingen hebben tarieven op hun site staan, de grote verzekeraars hebben vaak berekeningsmodules die tot een prijsopgave komen. Echter, veelal zijn deze gebaseerd op standaardpakketten, die onderling sterk kunnen verschillen. De ene onderneming rekent bijvoorbeeld een vast tarief voor haar uitvaartcentrum, de ander een tarief waarbij extra kosten komen voor extra bezoeken. En natuurlijk zal men de laagste tarieven vermelden. Het is voor de consument daarom vaak moeilijk om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

Als eigentijdse, transparante uitvaartonderneming doet Uitvaartzorg De Algemene ook mee aan Uitvaartmarkt.nl de site waar nabestaanden kosteloos offertes kunnen aanvragen en vergelijken van uitvaartondernemers in hun eigen buurt.